Het ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet is een omstreden manier om snel veel gewicht te verliezen. Het dieet kent zijn oorsprong in, zoals de naam het zegt, een ziekenhuis. Het ziekenhuisdieet word gebruikt bij mensen die op een ziekenhuisbed liggen, veel te veel wegen en geopereerd dienen te worden. Overgewicht en geopereerd worden zijn immers een gevaarlijke combinatie. Tijdens de vijfdaagse kuur verlies je meestal om en nabij de 8 kilo.

Hoe werkt het ziekenhuisdieet?

Tijdens het dieet ligt de nadruk op het maximaal verminderen van de in te nemen koolhydraten. Waar volwassenen normaliter tussen de 2000-2500 calorieën binnen dienen te krijgen, is dat tijdens het ziekenhuisdieet onder de 1000 calorieën.

Een voorbeeld van een dag uit het ziekenhuisdieet:

Ochtend: 1 grapefruit of 1 sinaasappel, 1 geroosterde boterham of 1 beschuit en 1 kopje thee of koffie.
Middag: 1 grapfruit of 1 sinaasappel, 1 ei, 2 bekertjes halfvolle of volle yoghurt, 2 geroosterde boterhammen of 2 beschuiten.
Avond: 2 eieren, 2 tomaten, 1 bekertje halfvolle of volle yoghurt, 2 geroosterde boterhammen of 2 beschuiten, halve krop sla.

Dieet voeding

Waarom het ziekenhuisdieet?

Het ziekenhuisdieet is binnen het ziekenhuis zo’n groot succes gebleken, dat deze omstreden methode ook buiten het ziekenhuis wordt gebruikt. Vooral voor speciale gelegenheden wordt het ziekenhuisdieet gebruikt zoals bij: bruiloften, vakanties, dates etc. Want zeg nou eerlijk, wie wil er bij deze gelegenheden nou niet op zijn best uit zien?

Is het ziekenhuisdieet geschikt voor mij?

Bij een dieet is het verstandig dat je je er goed bij voelt. Het ziekenhuisdieet brengt de nodige risico’s met zich mee, aangezien je niet voldoende calorieën binnenkrijgt. Moe, hoofdpijn, futloos, een contant hongergevoel en het jojo-effect, zijn slechts enkele gevolgen van het ziekenhuisdieet. Ervaring leert dat geleidelijk en op een gezonde manier afvallen veel effectiever is. Snel afvallen is voor sommige situaties ideaal, maar voor de lange termijn is een alternatief voor het ziekenhuisdieet wellicht een betere keuze.