CrossFit, het nieuwe fitness

CrossFit, het nieuwe fitness

Wat is CrossFit

CrossFit is populaire vorm van fitness dat zijn oorsprong in de Verenigde Staten heeft. In de VS is het al super groot en bestaan er duizenden CrossFit boxen (sportscholen). Dit aantal is de afgelopen jaren flink gestegen. Het is een manier van fitness waarbij verschillende elementen in voor komen uit onder andere gymnastiek, gewichtheffen en conditietraining. Zo bestaat een CrossFit workout bijvoorbeeld uit pull ups, halters omhoog stoten en 400 meter rennen. In CrossFit zijn de WODs (workout of the days) elke dag gevarieerd, het doel hiervan is om je niet te specialiseren maar om op elk gebied van fitness voorbereid te zijn.

CrossFit in Nederland

Tegenwoordig is de sport CrossFit ook geen onbekend begrip meer in Nederland. Er zijn al een kleine honderd CrossFit boxen te vinden in Nederland. De sport is in Nederland de afgelopen jaar ook erg gegroeid en er worden ook al competities in gehouden. Deze competities zijn erg leuk en sportief, de community in Nederland is erg verbonden met elkaar. Een aantal voorbeelden zijn de Lowlands Throwdown, de Battle of Gelderland en de Rotterdam Throwdown.

Deze competities zijn natuurlijk erg klein in vergelijking met de CrossFit Games, De CrossFit competitie die in de VS wordt gehouden waar mensen uit de hele wereld het tegen elkaar opnemen om de fitste man en vrouw te worden.

CrossFit en mobiliteit

Omdat er in CrossFit veel technische oefeningen gedaan worden zoals de snatch en clean&jerk, die uit het olympisch gewichtheffen komen, vereist het aardig wat lenigheid en mobiliteit van het lichaam. Hier wordt in CrossFit boxen dan ook veel aandacht aan besteed door middel van bijvoorbeeld het lichaam te masseren met een foam roller. Ook wordt er in CrossFit veel aandacht besteed aan een goede warming up, dit is namelijk erg belangrijk voor al het zware gewichtheffen en de technisch moeilijke oefeningen.

Crossfit zorgt dat je altijd in een goede vorm verkeerd en je altijd een zomer-proof lichaam hebt waardoor je gewoon heerlijk in je zwembroek of zwemkleding bikini kunt lopen in de zomer.

Reageren is niet mogelijk.