Hoe dien je maaltijdshakes te gebruiken in je dieet?

Hoe dien je maaltijdshakes te gebruiken in je dieet?

Laatst las ik een interessant artikel over zangeres Lisa Lois. In 2009 won zij het destijds populaire tv-programma X-Factor. Ze stond destijds bekend als een volslanke dame met een strot waar je u tegen zegt. Ze verraste een tijd geleden vriend en vijand door zo’n 21 kilo af te vallen. Volgens Lisa bereikte ze dat door veel te sporten en regelmatig maaltijdshakes te nuttigen.

Vooral dat laatste, en het feit dat we het over een BN’er hebben, zorgde er voor dat er nogal wat discussie ontstond rondom afvallen in het algemeen en het nuttigen van maaltijdshakes. Critici waren het namelijk niet eens met het aanbevelen van maaltijdshakes om gewicht te verliezen. Waar vielen zij precies over en zijn die argumenten te weerleggen? En zijn er tips te geven om de kracht van maaltijdshakes tot de volle 100% te benutten?

Wat zijn maaltijdshakes precies?

Maaltijdshakes zijn drankjes die de laatste tijd populair zijn als vervangers van volledige maaltijden. Ze kunnen van alles bevatten, maar zijn meestal opgebouwd uit fruit, groente, yoghurt en/of extra eiwitten. Afhankelijk van hoe snel je wilt afvallen, kun je eetmomenten op de dag vervangen voor maaltijdshakes zoals die van Be-Slank. Zo zijn er mensen die het rustig aandoen en bijvoorbeeld alleen in de ochtend een shake drinken, terwijl anderen zowel ’s morgens als ’s middags en ’s avonds een shake tot zich nemen. Hoe meer shakes je op een dag drinkt, hoe sneller je over het algemeen afvalt. Dit komt omdat je complete maaltijden vervangt door een shake. Aangezien die maaltijden vaak meer calorieën bevatten, is het logisch dat je door het drinken van meer maaltijdshakes, minder calorieën tot je neemt en dus meer en sneller afvalt.

De argumenten van critici

In het voorbeeld wat ik aanhaalde met Lisa Lois werden een aantal argumenten tegen maaltijdshakes gebruikt. Voedingsdeskundige Carina Noordervliet gaf bijvoorbeeld aan dat maaltijdshakes veel te weinig kilocalorieën bevatten om gezond te zijn. Volgens haar gaat je lichaam in reservestand en wordt de verbranding trager. In die toestand blijft het lichaam na het moment dat je weer normaal gaat eten. Vervolgens denkt het lichaam niet meer aan het verbranden van kilocalorieën, maar aan het aanvullen van de vetreserve. Dit is het zogenaamde jojo-effect waar diëtisten het vaak over hebben. Wist je overigens dat hetzelfde jojo-effect ook deels genetisch bepaald is?

yo yo

Daarin heeft Carina in principe gelijk. Het is echter wel een extreem voorbeeld en het geldt niet voor mensen die slechts één maaltijdshake per dag drinken. Er wordt altijd gezegd dat een evenwichtig eetpatroon van essentieel belang is om af te vallen. Men moet simpelweg niet denken dat men alleen door het drinken van maaltijdshakes gezond af kan vallen. Het is belangrijk om goed en gevarieerd te (blijven) dineren en ook tussendoortjes in stand te houden, zodat je toch aan de vijf eetmomenten per dag komt. Zoals altijd wanneer het om voeding gaat: doe het met mate. Eet niet te veel vet, snoep niet te veel en gebruik dus niet te veel maaltijdshakes. Als je je houdt aan één, hooguit twee maaltijdshakes per dag, dan zul je al snel gezond afvallen.

Een ander kritiekpunt dat deze voedingskundige noemde is dat afvallers zichzelf geen goed voedingspatroon aanwennen. Ze kunnen dan wel afvallen door maaltijdshakes te gebruiken, maar de kilo’s zullen er net zo snel weer aanvliegen wanneer ze weer omschakelen naar een normaal dieet. In principe klopt dit, al is dit geen specifiek nadeel van maaltijdshakes maar van diëten in het algemeen. Je moet jezelf altijd een evenwichtig eetpatroon aanwennen wanneer je de kilo’s eenmaal kwijt bent. Doe je dat niet, dan heb je inderdaad grote kans dat je terugvalt in hetzelfde patroon.

Tips om gezond af te vallen met maaltijdshakes

Maaltijdshakes zijn dus prima te gebruiken om af te vallen. Zoals ik hierboven zei, is het wel van belang dat je een aantal ‘regels’ in acht houdt. Hieronder vind je een aantal tips:

  • Drink maximaal 2 maaltijdshakes per dag

Zeer eenvoudig maar ook zeer belangrijk: nuttig niet meer dan 2 maaltijdshakes per dag. Het is van belang dat je het diner niet overslaat of vervangt voor een maaltijdshake: deze is van essentieel belang omdat het diner normaliter de meeste voedingsstoffen bevat. Daarnaast is lekker eten natuurlijk net zo belangrijk als afvallen.

  • Blijf tussendoortjes eten

Minder eten betekent niet per se dat je sneller af zult vallen. Het is namelijk van belang dat je ook tussendoortjes blijft eten, zodat de verbranding op gang blijft. Uiteraard moeten dit wel gezonde tussendoortjes zijn, dus trek geen zak chips open wanneer u trek heeft. Beter kiest u voor fruit, noten of yoghurt om de honger te stillen.

  • Let op de inhoud van de shake

Maaltijdshakes hebben van zichzelf een ‘gezond karakter’, maar bedenk je wel dat er onderling nog veel verschil zit in de verschillende maaltijdshakes. Let daarom altijd op de inhoud en kijk wat je tot je neemt. Zo zijn er shakes op de markt die zich richten op bepaalde voedingsstoffen of bouwstenen zoals eiwitten. Ook hier geldt weer; variatie is de sleutel tot succes.

Reageren is niet mogelijk.