Pijn na seks

Pijn na seks

Pijn tijdens of na het vrijen, komt vaak voor. Sommige problemen zijn (redelijk) eenvoudig zelf op te lossen, voor andere problemen is een bezoek aan de huisarts nodig.

Stress

Voor een aantal klachten is het redelijk de vraag te stellen of stress een factor kan zijn. Het lijkt een open deur en een oorzaak waar zoveel op afgeschoven wordt, maar stress kan in het geval van pijn tijdens of na seks een grote invloed hebben.
Stress heeft verschillende oorzaken: dagelijkse stress, stress na het krijgen van een baby, piek stress door bijvoorbeeld werk en natuurlijk stress vanwege seks. Vooral wanneer de seks op zichzelf spanning met zich meebrengt, kan dat nogal wat klachten geven. Stress doet van alles met het lichaam, van (ongewenste) spierspanning tot niet kunnen focussen op het hier en nu.

Gespannen zijn om de seks zelf, omdat bijvoorbeeld aangeleerd is dat het niet mag of vies is of een nare ervaring, kan ervoor zorgen dat vrijen helemaal niet meer mogelijk is door het aanspannen van de bekkenbodemspieren. Het zijn problemen die in het hoofd zitten en het lijf reageert. Deze klachten gaan niet zomaar vanzelf over. Daarover praten, is lastig, maar het is zeker de moeite waard om naar de huisarts te gaan, eventueel voor een doorverwijzing naar een seksuoloog.

Stress door omstandigheden waardoor het focussen op het hier en nu moeilijk is, kan een verminderde opwinding veroorzaken wat een droge vagina tot gevolg heeft waardoor seks moeilijk en zelfs pijnlijk wordt. Dit is eigenlijk ook niet zo raar. Want als je met je hoofd bij allemaal andere dingen zit die je nog moet doen, die je zorgen baren of die rondspoken, wordt het heel lastig om te focussen op het hier en nu. Eigenlijk is dit redelijk simpel op te lossen. Door tijd vrij te maken, kom je al een heel eind. Tijd die alleen bestemd is om te vrijen en niets anders, waar je niet gestoord kunt worden, zodat je je helemaal kunt concentreren op dat waar je mee bezig bent. Daar hoeft niet een hele agenda voor omgegooid te worden, dat kan ook ergens een uurtje zijn.

Lichamelijke oorzaken en klachten

  • Hormonale veranderingen.

Door allerlei oorzaken kan de hormoonbalans in het vrouwenlijf verstoord worden, soms door natuurlijke oorzaken zoals de overgang, soms door omstandigheden zoals ziekte. Door afname van oestrogeen heeft een deel van de vrouwen last van een droge vagina. Glijmiddel kan hier een oplossing bieden.
Ook kan de huid dunner worden of gaan schrijnen dan is een bezoek aan de huisarts nodig voor een (hormoon)zalf of een andere oplossing.

  • Branderige pijn in en rond de vagina.
    Als dit het geval is, is het zeer aan te raden om even naar de huisarts te gaan. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een vaginale (schimmel)infectie, medicatie, droge vagina of stress. De huisarts kan uitsluitsel geven of het een infectie is of niet.
  • Diepe pijn tijdens of na het vrijen.
    Diepe pijn is een breed begrip. Het kan alleen pijn in de vagina zijn, maar ook buikpijn. Als diepe pijn voorkomt tijdens het vrijen, kan het zijn dat de penis tegen de baarmoedermond aan stoot en dat kan een pijnlijk gevoel zijn. Dat is eenvoudig op te lossen door een positie te kiezen die voor beiden prettig is en waar de penis niet zo diep gaat (bron: depaarsekeizerin.nl).
    Maar het kan ook andere oorzaken hebben zoals een slappe vaginawand, een ontsteking in de bekkenbodem, endometriose (baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder), een prikkelbare darm, enzovoorts. Het is ten zeerste aan te raden om met diepe klachten, in de vagina of de buik, naar de dokter te gaan wanneer simpele oplossingen niet lijken te werken.

Seks zou een fijne ervaring moeten zijn, als dat het niet is, is er iets aan de hand. Als het niet prettig is, is het slim om na te gaan of de oorzaak voor de hand ligt of dat er misschien iets meer aan de hand is. In geval van twijfel is een doktersbezoek gewenst en kan geen kwaad, niets doen soms wel.

Reageren is niet mogelijk.